En skön not på sommaren

Att titta på riktigt gamla böcker är något som jag gillar att gör lite då och då. Man går till ett bibliotek och rotar runt i deras kartotek, ser till att inte spilla kaffet, och beställer fram några böcker som helst är, en si så där, fyrahundra år gammalt. Det är inte vad som står i dem som är intressant, utan atmosfären runtom; framför allt doften, hantverket, historien och allt annat. Texten är ofta ändå helt obegriplig för den moderna människan. Undra om jag överhuvudtaget skulle kunna förstå eller tala med en kvinna som levde i Sverige för 1000 år sedan?

Där vi brukar bo på sommaren finns ett nunnekloster. Nunnorna bjuder då och då på en konsert, då de sjunger gregorianska sånger. Det är riktigt härligt att lyssna på och får en att drömma sig bort, även fast hettan står och dallrar utanför, vilken den ändå alltid gör i juli i Provence. Nunnorna sjunger som man gjorde för 1300 år sedan. I filmen The Origin and Spread of Chant får man se hur de tolkar några äldre bokverk, som får ens hjärta att bulta något fortare. De grafiska tecknen och dekorativa ornamenten är utsökta. Notera de röda notlinjerna. Fast egentligen handlar filmen om hur man visualiserade musiken. Det är också intressant.

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.