Ett svagt ljus i tunneln

I veckan har jag fördjupat mig i webtypografi. Det är ett viktigt komplement för oss grafiska formgivare, men jag har känt att verktygen har varit, låt oss säga, trubbiga och formmässigt ”i sin linda”. Tolv webb-säkra typsnitt har inte känns särskilt lockande, om man säger så. Inte har det varit särskilt taktilt eller spontant att jobba med heller.

När jag gick på designhögskola, för elva år sedan, var det inte fint att intressera sig för internet. Inte så att vi fortfarande trodde att internet var en fluga, men med de trubbiga verktygen blev det inte, så att säga, särskilt läckert. Fick vi någon skolning i webtypografi? Självklart inte. Vid ett besök på min gamla skola i höstas frågade jag vilken undervisning de hade i webtypografi? De skakade på huvudet. Jag kanske ställde frågan till fel person? Men borde det inte vara en självklarhet idag på en visuell designutbildning? Webb-produktion är en direktkanal från formgivare till kund. Den går liksom aldrig förbi tryckeriet. Dessutom har det blivit en självklar del i en grafisk profil och reklam. Till och med i min åttaårige sons klass har de en gemensam blogg för att lära sig sociala medier.

Så vad har väckt min medelålders hjärnas intresse för webtypografi? CSS och @font-face så klart! Det börjar äntligen ljusna för typografi på webben. Undrar du vad det är? Kom och ta för dig! Webtypografi är inte längre bara för programmerare utan även för dig som designer. Och det bästa sättet att lära sig är förstås på webben. Kolla in min vän Thomas Phinneys webcasts på Webink!

Det här inlägget postades i Fontteknik, I sin linda, Lay-Design, Retro-fitted, Typografi, Webtypografi. Bokmärk permalänken.