Små biblar och stora asiater

Det finns nog några av er som tänker, att typsnitt inte har sådan stor betydelse och att folk runt omkring er inte heller bryr sig om nyheter om denna micromala bransch. Men då vill jag bara inflika att omvärlden kanske drar er vid näsan. Tillsammans med bild är typografi grundbulten i visuell kommunikation, oavsett format, och just nu genomgår den en teknisk evolution där många ägnar mycket tid åt att hänga med i utvecklingen.

Till ATypIs konferens i oktober i höstas kom David Kuettel från Googles Webfonts till Amsterdam. Han jämförde intresset för typsnitt på nätet med den populära PSYs video Gangnam style som under de sista tre åren har fått cirka 4 miljarder sökningar på internet. Det är ju i och för sig enormt, men en blygsam siffra i jämförelse med webfonter som fick över 134 miljarder sökningar under samma period. Det visar hur stort intresset, eller behovet, är bland människor världen över. Detta blev startskottet till konferensen, som varade i fem dagar på nh Grand Hotel Krasnapolsky. Det blev många föreläsningar och paneldebatter om webfontteknologi och Open Font formatet. Och stort fokus ligger just nu på hur man rent tekniskt ska kunna komprimera stora asiatiska fonter från 20 MB till 1 MB på internet.

En annan sida som var storskalig var antalet besökare, som måste ha varit högsta  hitintills på en ATypI-konferens. Föreläsningar som brukar få ta plats, och ge tid till eftertanke, blev korta snuttifieringar och det kändes ibland som en hysterisk pechakucha-show där min mobilkamera fick ständigt slut på batterierna. Som tur var blandades detta med ett enormt historiskt perspektiv på typografi och typsnitt i Nederländerna, samt faktiskt en violinkonsert med cembalo. Det kändes gott att få lyssna på John Lanes och Mathieu Lommens historiska eposé över den nederländska tryckindustrin och stilgjuterier under 1600-talet fram till 1700-talet. De visade tumstora biblar som brukades av protestanter efter reformationen, en tid då läsandet inte riktigt fått sitt godkännande. De smög med sina biblar i fickor, därav formatet, och spred bibelläsandet som loppor. Man kan riktigt känna hur kunskapstörsten tände en låga som inte gick att släcka. Någonsin.

Därför blev jag något fundersam efter att ha lyssnat till otroligt skarpsinniga designskribenten Alice Rawsthorns tal i den vackra Oude Lutherse Kerk, vilken är beläget i Amsterdams äldre kvarter. Det första hon gjorde var att ursäkta sin okunskap om konferensens ämne. Därefter höll hon ett inspirerande tal om designens roll och påverkan i dagens samhälle utifrån sin nya bok Hello World!, som för övrigt är formgiven av Irma Boom. Jag har länge funderat över detta ursäktande fenomen bland fackfolk och funderar vad det kan bero på. Kanske för att de flesta av oss är högkonsumenter av något som vi inte kan så mycket om? Få vet hur typsnitt görs och vem som gör dem. Kanske mer påtaligt i vissa länder än andra, där industrin är liten. Hon upplever en distans och osäkerhet, trots att hon är expert på design. Länge var typsnittsdesignern dold bakom industrins murar och var relativt okända. Men under 1990-talet kom en boom, med grafiska formgivare som lyfte fram typsnittsdesigners. Duos som Hoefler & Frere-Jones kom till och det blev en hype runt typsnittsdesign. Men precis som all design har typsnittens roll en påverkan på dagens samhälle, inte främst idag i sociala medier. När nu tekniken förändras så förändras våra förhållande till typografi.

Jag funderade länge på vilken roll typsnittet har. Trots att de flesta t.ex. känner till typsnittet Verdana, så kanske inte alla vem Matthew Carter är. Ändå tillhör han en av de mest inflytelserika designers vi har idag och han finns i var mans dator jorden över. På konferensen talade han om sitt senaste projekt, typsnittet Sitka för Mircosoft. Håll ögonen öppna för det fram över.

Det här inlägget postades i ATypI, Google Web Fonts, Matthew Carter, Open Source, Typsnitt. Bokmärk permalänken.