Herr Porchez, CAP&Design och rätten till form

Denna vår har jag varit på en microturné och föreläst utanför universitetetssfären. Det är roligt att uppträda i nya sammanhang. Först ut var Mediaakademins årliga mässa och konferens MEG 13 i Göteborg som följdes av en föreläsning hos CAP&Design under rubriken Typografi. Jag har skrivit för Cap&Design vid några tillfällen, som nu i senast numret 3, 2013. Min första artikeln var om franske typsnittsdesignern Jean François Porchez. Han är grymt skicklig och belönades redan 1998 med Prix Charles Peignot och sedan är prislistan lång. Den eminente franske stilgjutaren och typsdesignern Charles Peignot har gjort mycket för utvecklingen av typsnittsdesign och 1957 grundade han ATypI, Association Typographique Internationale, en internationell organisation som samlar typsnittsnördar världen över. Strax efter min artikel blev Jean François ordförande för ATypI. Vi har sedan dess varit goda vänner.

I höstas besökte jag Jean François i Malakoff i Paris utkant. I Malakoff råder ett behagligt lugn, nästan som en småstad, fastän det ligger bara tio minuter från centrala Paris puls. Husen ligger tät intill varandra med små gårdar framför. Vi besökte hans ateljé där han driver Typofonderie och tittade på hans senaste arbeten för Louis Vuitton. Så utsökt. Vi talade en del om designrättigheter, något som fransmän har nära sina hjärtan. Många designers som är verksamma inom till exempel modeindustrin har läst månader av franska lagar och fallstudier under sin utbildning. Det vore något för oss! Ideligen får jag frågor om rättigheter när det gäller typsnitt, och precis som illustration eller fotografi, så får man inte pilla på andras typsnitt om inte designern har varit kall i över sjuttio år. Att rättighetsfrågan väcker känslor, märkte jag när jag deltog i en rolig designworkshop på Linnéuniversitetet i Växjö. Hittills hade jag trott att alla stred för att upphovsrätten skulle finnas kvar i framtiden. Men jag chockades över att vi inte alla delar denna syn.

Jag talade dock om något helt annat på Cap&Design Live för under våren har mitt tema varit globala typsnitt och moderna tolkningar av typsnitt i dagens it-samhälle. Jag delade denna eftermiddag med tidningsdesignern Pompe Hedengren och bokformgivaren Sara R. Acedo. Och före oss talade Johan Ekhager & Robin Lantz från Creuna. Det var väldigt roligt och intressant men alldeles för kort. Ja, jag vet, men det är så jag tycker. En konferens om typografi borde vara i tre dagar. Minst. För vem berörs inte av typografi och typsnitt idag? Alla kanske inte formger böcker eller tidskrifter, men många bloggar och skickar mail eller skriver brev i Word, och då får man välja typsnitt, storlek och allt det som är så himla roligt. Prova själv och sätt nästa mail i ett nytt typsnitt.

Det här inlägget postades i ATypI, Charles Peignot, Jean François Porchez, MEG 13. Bokmärk permalänken.