Gerard Unger siar om slutet…

I Myfonts nyhetsbrev för juni berättar den holländske typsnittsformgivaren Gerard Unger om sitt förhållande till yrket. För trettio år sedan, när han började formge bokstäver för tryck, var det fortfarande de Bauhauska stilidealen som gällde. Då var det ett mödosamt arbetet för att framställa ett typsnitt till fotosättning och ytterst få som fick lära sig. Nu finns det flera utbildningar på europeiska universitet som har TypeDesign på schemat. Så, nu formges det alldeles för många likartade typsnitt, som mestadels bara fyller ut mellanrummen mellan två förebilder, anser herr Unger. Och visst är det så. Branschen har verkligen fått vara med om en ketchupeffekt. Men, kanske finns det lite kvar av det goda i flaskan? Läs mer av artikeln här

Det här inlägget postades i Typografer, Typsnitt. Bokmärk permalänken.