Trätyper och svajande gräs

I förra veckan var jag på besök i Berlin på den årliga konferensen TYPO Berlin. Årets titel var Typo Berlin 2013 Touch – Beröring – och infann sig under tre dagar i Haus der Kulturen der Welt, intill Tiergarten. Det är gott att få träffa goda bokstavsvänner och lyssna på briljanta talare från världens alla hörn trots att solen skiner utanför. De höll fyra parallella spår och intill salarna fanns en bokbutik och flera små workshops – allt från trätypstryck med Erik Spiekermann till Typecooker experiment.

En efterlängtad föreläsare var legenden Neville Brody som predikade om vikten av undergroundrörelser i design och påpekade att konstanta publiceringar på sociala medier hotar vår experimentlust och förminskar våra värden. I framtiden kommer det inte finnas några spår av våra misstag eller experiment för den delen, utan kvar finns endast välgjorda, korrigerade och kanske till och med välregisserade resultat. Om alla spår av arbetets tillkomst försvinner, så försvinner även alla våra »varför vi gjorde det» och »hur vi gjorde det» och kvar blir bara »vad vi gjorde». Vårt största framtida hot som digitala designers är att våra idéer kanske aldrig hinner mogna fram. Det blir inga vackra ängar med svajande högt gräs utan välklippta golfbanor. Trots sina stora ord så kunde jag inte undvika att notera att han faktiskt är ganska kort i rocken. Och som så många föreläsare på denna konferens gör han sina egna typsnitt. Men jag ser också att hans senaste publicering var i januari 2013 på http://www.researchstudios.com. Det är skönt att veta att vid dagens slut så måste även en legend arbeta för sitt uppehälle.

Några som imponerade mest på mig var de ryska formgivarna. Speciellt Alexey Novichokov från RIA Novosti. Deras infografik spänner från enklare affischer till komplexa filmer och spel om Bolshoi-teatern, UEFA och The White House etc. Han har samlat en del på sin egen hemsida: http://novichkov.net. Det är värt ett besök för att se hans portfolio och infografik för RIA Novovsi.

Den sista föreläsaren är ofta en komet på designhimlen, så även i år. Amerikanska Jessica Walsh arbetar sedan några år tillbaka ihop med Stefan Sagmeister i New York. Deras arbete påminner mig om Damien Hirsts bok »I want to spend the rest of my life everywhere, with everyone, one to one, always, forever and now». – med mycket kropp och en hel del naket – med den skillnaden att de är grafiska formgivare och gör allt från tidskrifter till reklam och identiteter. Som motvikt till Brody talade Jessica om vikten att exponera sig – gärna naken. (Här tappade jag hakan). Om inte sig själv så andra. Se deras otroligt schyssta identitetsarbete med Aïzone. Man kan följa deras arbete online på http://www.sagmeisterwalsh.com/ – en sajt som får Big Brother att blekna.

På denna konferens fick faktiskt pixlarna ovanligt lite plats. Kanske har några tröttnat på denna ständigt pixelfixering – typografis ständiga slagdänga – och kanske suktade vi efter raw-design. Att BBC har 400 sidor och 400 microsidor och 4 miljoner posts för ett hav av läsprodukter – allt från iPhone till Samsung Smart TV– är till liten nytta om man inte är uppkopplad. Inte ens iPhonen är till någon nytta när den har slut på batterierna, och man traskar hem mitt i natten i ett icke upplyst parti av Tiergarten.

Dagen efter konferensen så lyste solen förstås igen och när jag gick i Tiergarten så svajade där ett högt gräs och allt var förlåtet.

Det här inlägget postades i Alexey Novichokov, Jessica Walsh, Neville Brody, Stefan Sagmeister, Typecooker, Typo Berlin. Bokmärk permalänken.