Berlingpriset

I tisdags tog jag stolt emot Berlingpriset på Kungliga biblioteket. Det är inte bara en ära att få priset i sig, utan också att få tillhöra den underbara skaran av tidigare pristagare. Det var givetvis extra roligt att Christer Hellmark, Bo Berndal och HC Ericson kunde närvara. De är tre svenska bokstavsmänniskor som jag beundrar. Jag blev den femte kvinnan och tjugoandra människan att få priset. Och under hela priscermonin tänkte jag just på det; tjugoandra människan. Då nöp jag mig i armen och sa; det var inte illa.

Berlingpriset instiftades av Karl-Erik Forsberg på hans sjuttiofemårsdag, 1989. Det var flera företag och enskilda personer som bidrog till priset och Karl-Erik själv avstod sina inkomster från försäljningen av typsnittet Berling Antikva till detta pris. Och tittar man på hans porträttbild i hans bok ›Med bokstaven under 7 decennier›, så ser han verkligen ut att vara en generös person. Juryns motivering var följande:

Hon är, precis som den första Berlingpristagaren (1991) Bo Berndal, inte bara grafisk formgivare utan också typsnittstecknare samt hängiven pedagog och typografisk debattör. Helt i Karl-Erik Forsbergs anda, vars gärning som bok- och bokstavskonstnär även bestod av att undervisa. Som ringarna på vattnet har hon, 2012 års Berlingspristagare, spridit det typografiska budskapet vidare på bl.a. Forsbergs skola och HDK vid Göteborgs universitet. Under många år svarade hon för typografiundervisningen vid Konstfack. För allt fler blir även hennes blogg en typografisk lots och ögonöppnare. Carolina Laudon är hennes namn.

Det står att priset delas ut till en »framstående svensk formgivare för föredömlig formgivning, teknisk skicklighet och utmärkt bokstavsbehandling«. Så priset i sig är en uppmaning till att fortsätta med bokstäver, form, teknik och behandling.

Nu vill jag även passa på att nämna att Karl-Erik själv var en fantastisk formgivare och kalligraf, som inte bara gjorde typsnitt utan också skapade en nationell känsla för bokstäver. Han öppnade många dörrar för andra svenska bokstavsformgivare och det är vi evigt tacksamma för. Ett av hans största verk var Bibeln, med Rembrandts bilder, men han har också gjort åtskilliga logotyper och monogram som vi alla känner till, som Volvos logotyp, Sveriges Radio monogram, Vin&Sprits monogram och Gustavsbergs logotyp. Förutom Berling Antikva gjorde Karl-Erik också andra typsnitt som Lunda, Parad och Carolus.

Om du nu känner att du vill veta mer om herr Forsberg, så läs denna pdf av Gun Larsson på Kalligrafiska Kretsens hemsida. Och nästa gång du kollar in i grillen på en Volvo, tänk på vilken stor formgivare han var.

Det här inlägget postades i Berlingpriset, Kalligrafi, Karl-Erik Forsberg. Bokmärk permalänken.