Teknik, konst och lingvistik

Jag kan givetvis inte besöka varenda seminarium om bokstäver, jag har varken råd eller tid, men jag kan följa med online. Just nu vilja jag väldigt gärna åka och lyssna på Kris Holmes på ReadingDigital. Förutom att vara en kvinnlig typsnittstecknare, verkar hon vara en spännande talare*, med en spännande historia. Hon är upplärd av Edward Benguiat och Hermann Zapf. Suck! För att citera henne från Microsofts blog: If all of the letters are too much alike, it will be less legible. Det betyder ungefär så här: ett typsnitt vars bokstavsformer är för lika är mer svårläst. Så ett typsnitt vars versala I, gemena l och siffran 1 ser likartade ut är svårläst. Citatet tänker jag ta med mig denna vecka, som en sköld mot den svenska minimalismen.

Digitalläsning är väldigt intressant. Idag finns den överallt; i datorn, på skyltar vid busshållplatsen, i mobilen, i min iPad och på en uppsjö andra platser. Jag läser själv diverse digitala magasin på familjens iPad och har sett fördelarna med filmer, radioklipp, blädderarkiv etc. i en publikation. Kommer e-publikationen utrota boken? Aldrig i livet. Boken har funnits i över 2500 år och kommer att överleva denna förändring också. Nu tror ni kanske att typsnittstecknare sitter och kalligraferar och läser gamla böcker hela dagarna, medan de går omkring i svarta kläder och ser misstänksamma ut. Ok. Det är sant. Men vi älskar också ny teknik, eftersom typsnitt är en digital produkt.

Förra sommaren läste jag Nedkopplad av amerikansk/australienska journalisten Susan Maushart och blev väldigt inspirerad. Den är en självbiografi om en mor med tre konstant uppkopplade tonåringar. Hon bestämmer sig för att koppla ner hemmet och skriva sina artiklar för hand medan barnen får hitta andra sätt att fördrivs tiden på. Ok, det lät kanske inte så intressant, men det var det. Nu ser jag att Kris och Susan har mycket gemensamt. Båda arbetar med bokstäver, språk och teknik. Och de vill även ha plats för annat i livet, såsom konst, dans och långpromenader. Om dessa två sidor går att förena, varför skulle inte en e-publikation och boken kunna leva sida vid sida?

* Lyssna gärna på Kris Holmes föreläsning The Radical Hand från Future Of Reading från förra året.

Det här inlägget postades i Bokstäver, e-publikation, Typsnitt, Typsnittstecknare. Bokmärk permalänken.