Rajesh och den uråldriga texten

De flesta av er känner säkert till TED talks. Programmet med tjugo minuter långa inspelade föreläsningar om allt mellan himmel och jord.

Härom dagen gjorde jag som moderna människor gör; åt lunch framför datorn och kollade på inspelningar av andra människor. Ja, ja, jag vet. Det är ett hemskt asocialt sätt att äta lunch på, men kunskapsbehovet har ingen rim och reson. I alla fall, så satt jag och lyssnade på unge herr Rajesh Raos tal om dechiffreringen av en uråldrig skrift från Indien. Nuförtiden görs allt på datorn, så även detta. Så med Raos datorprogram försöker de alltså dechiffrera skriften.

Det påminner mig om Jean-François Champollions och Thomas Youngs arbete med hieroglyferna. Även de letade efter mönster och rytm i texten. Förvisso inte med dator utan med papper och penna och en himla massa bläck. Läs gärna Egyptens Nycklar av Roy och Lesley Adkins. Det är en lättläst bok om hieroglyfernas gåta och Rosettastenen. Detta är givetvis väldigt spännande om man är lagt åt det mystiska hållet. Det är inte jag. Jag har länge haft en avbildning av Rosettastenen som musmatta, som nu gått till återvinning efter att ha dubbelarbetat som skärmatta. Så nu kanske någon går omkring med en fleecetröja gjord av min gamla musmatta.

Tillbaka till Rajesh och hans uråldriga text, som han hävdar tillhör oss alla. Ja, även du är arvtagare till detta skriftspråk. Ingen vet vad texten betyder men Raos vänner arbetar dag och natt för att knäcka denna kod i hopp om att få ta del av ett unikt meddelande. Jag är också nyfiken, men lite road av tanken på att det kanske är något lika förvirrat och planlöst som detta inlägg.

Det här inlägget postades i Jean François Champollion, Rajesh Rao, Rosetta stenen, Thomas Young. Bokmärk permalänken.