Rödluvan och Google

Många tolkar Open Source applikationer som WordPress, Google, Spotify och Wikipedia som gratis och det låter ju trevligt, men i själva verket är det långt ifrån sanningen. De finns förstås där för att tjäna pengar, bara med en annan affärsmodell. Därmed är de kraftfulla konkurrenter till många tjänster som kostar pengar för användaren. Ett gratis program står mot en dyr investering i en annan mjukvara. Vad väljer du? Programmerare till Open Source är ofta fast anställda med rejäl lön och absolut inte gratisarbetare. Man satsar stora resurser på att skapa kraftfulla program som blir gratis för att konkurrera ut andra. Och de får betalt av annonsörerna. Pengarna rullar in. Enligt denna film om Google är det ett företag som är värt över 200 miljarder dollar. Open Source applikationer är heller inte alls öppna, där vem som helst kan bidra, utan ofta hårt kontrollerade. De är ju en viktig investering. Programmen är också till stor del baserade på befintlig teknologi. Så man kan verkligen fråga sig varför det heter Open Source. Men varför skriver jag då om det här?

Jo, för ett halvår sedan lanserades projektet Google Web Fonts. Nu börjar typograferna vakna upp och undra vad som gäller. Google deklarerar att deras fonter är Open Source. (Det är inte riktigt sant, det är snarare en form av fildelning.) Nu är ju Google redan tidigare känt för innovativ teknik med trist design. Och tittar man närmare på dessa typsnitt så kan man konstatera att det gäller även denna gång. De är inkompletta, dåligt tillriktade, har sämre teknik och sämre form. Varför gör de så? Samtidigt lanserade konkurrenterna program som Typekit och Webtype? Ni minns väl vad jag sa om att Google tjänar stora pengar? De sysslar inte med välgörenhet. Adobe, Microsoft och Apple inkluderar typsnitt i sina programvaror, och kunden betalar licensen när de köper programvaran, men Google delar ut dåliga typsnitt gratis och alla gillar gratis. Kvalitet kostar. Adobe arbetar mycket med att förbättra sina existerande typsnitt, snarare än att utveckla nya. Bättre kvalitet och bättre teknik. De har en stab med förstklassiga typsnittsdesigners som t.ex. Robert Slimbach. Google Web Font har en stab på tre tekniker. Om Google själva säger sig använda förstklassig teknik, varför låter de typsnitten i projekten var så dåliga? Google är inte dumma, och jag har ännu inte förstått vad de är ute efter. Vad är deras tanke? Och när kommer räkningen? För den kommer alltid.

Det här inlägget postades i Fonts, Fontteknik, Google, Google Web Fonts, Open Source, Typsnitt, Typsnittstecknare. Bokmärk permalänken.