Sanningen om Garamond

Nu anser jag att jag har väntat tillräckligt länge. Hela tiden hör jag mitt bisarra suckande (jag är nämligen grymt dålig på att sucka). När ska de blir klara? Claude Garamond har förvisso varit död i fyrahundrafemtio år, så mitt tålamod borde ju ha infunnit sig vid det här laget. Men ändå. Någonstans läste jag att tålamod är inte svenskens starkaste sida. Kanske inte, kanske. Vi är allt finurliga när det gäller att stå i kö och trängas. –Ja, för det gör vi med råge. Har du någonsin sett en person diskret lägga en sjal eller en jacka över en stol på ett kafé, innan personen i fråga har gått fram och beställt mat? Säkert ser du det varje dag. Vissa gör det utan att blinka. Jag blir mest generad. Det är väldigt svenskt tycker jag. Men det är för att vi ogillar att vänta på bord.

I alla fall. Nyligen öppnades en hemsida om Garamond eller Garamont (de är lite osäkra på vad karln hette). Äntligen. Superbra. Och så ett suckande. Den engelska versionen får vi vänta på lite till,  men de som inte kan ett ord franska, kan ju i alla fall se på bilderna. Det finns inte så mycket material från honom personligen, utan de flesta tryck som bevarats, blev publicerade efter hans död. Fast med hans blytyper, förstås. Därför har de en meny som heter just Après Garamont. (Här skrev jag en kommentar om det, men den tog jag bort.)

Men jag är ändå väldigt nyfiken på materialet, trots att min franska inte är så välutvecklad. Typiskt. Jag har föreläst så länge om honom, så jag bara måste dubbelkolla allt. Porträttet, matriserna, trycken. Titta gärna själv. Det är så vackert. Kan man gifta sig med ett boktryck? Kan man vara hemligt förälskad i en död boktryckare? Titta på Pia et religiosa meditatio in sanctam Iesu Christi crucem et eius vulnera. Och så vill jag ju veta hur blytyperna kom till Christoph Plantin. Var det via Guillaume I Le Bé? Vi kanske aldrig får veta. Jag skulle vilja att det gjordes en film om Garamond, och vem skulle då passa i huvudrollen?

Det här inlägget postades i Christoph Plantin, Garamond, Garamont, Guillaume I Le Bé, Retro-fitted, Tryckerier, Typografer, Typsnittstecknare. Bokmärk permalänken.