ð och inget mindre

Det isländska alfabetet har tre avvikelser – ð, æ och þ, och dessa bokstäver gör isländarna väldigt stolta. Herr Briem vet dessutom precis hur han vill att de ska se ut. Islänning som han är mumlar han: tja, tvärstrecket ska vara i tre grader, inte fyra. Jag är helt på hans sida. Men… hmm… var finns de på tangentbordet?

Sedan kom en annan nylanserad fråga: När ska ß få en storebror? Den tyska ortografin har historiskt sett varit en utdragen, men intressant och något guppig förtelse. Versalt, gement eller versalt? Ingen tog Paul Renners radikala förlag på allvar heller i mellankrigstiden. Utom arkitekterna förstås, den yrkesgrupp som använder uteslutande Futura mest, tror jag. Medan danskarna kämpar med placeringen av å-ringen, har vi svenskar vant oss vid Åhlens logotyp. Jag ser framför mig det tysta havet när man står på podiet och deklarerar uppror mot nerläggningen av runskriften. Är detta bokstävernas OS?

Det här inlägget postades i Bokstäver, Typsnitt. Bokmärk permalänken.