Typer med rafs i halsen

Härom dagen var jag på min gamla skolas bibliotek och rotade runt. Biblioteket har slagits ihop med några andra institutioner, men är ändå lika pyttelitet, lika litet som caféet bredvid. Det har de chict löst genom att använda bokhyllor på hjul, som de drar ut i den stora aulan intill. Det känns lite konstigt att se böcker i aulans kalla ljus, för det flesta böckerna är gamla och pappret i dem har gulnat. Det blir inte bättre av att boken står i en rullator, heller. Det blir lite makabert. Äldre böcker vill helst vara bland folk som dricker kaffe eller te, och föredrar punktbelysning. Man har en intim relation med en bok. Nu erkänner jag det: Jag läser i sängen.

Det fanns två hyllor med typografi, bokhistoria etc. I ett litet stilprov från Isacsons hittade jag ett förslag på affischstil för kristider. Det var helt trassigt, naggigt på kanten och i ururselt skick. Jag måste vara ärlig och erkänna att jag har ingen aning om vem som bör använda den.

Det här inlägget postades i Bokstäver, Foundry, Tryckerier, Typsnitt. Bokmärk permalänken.