Isländsk kärlek till versaler

Den första dagen handlade inte så mycket om versaler i formgivning på Island, utan istället om fontteknik. Jag satte bara in denna bild för att stenen var vacker och jag såg den på väg till Harpa. Det viktigaste ämnet idag var de globala fonterna, dvs de typsnitt som täcker flest antal alfabet, både historiskt och geografiskt. Det var skönt att höra att det latinska alfabetet fortfarande täcker flest antal länder.

Samtidigt kräver den globala plattformen en fungerande lösning omgående, i och med att den digitala revolutionen stormar runt oss. Det går inte att bortse från de icke-latinska alfabeten längre, lika lite som det går att tro att alla ska överge sina språk och börja med engelska. Det var kanske mindre intressant att lyssna på deras tekniska problem, men de påverkar oss mer än vad vi tror. Minns du när man inte kunde använda å,ä eller ö i en e-post-adress? När tror du att du kan skriva en kinesisk adress till en e-post?

Idag lever vi i ett överflöde av typsnittsformer, men de räcker ändå inte till. Du som är grafisk formgivare får gärna svara på denna fråga: Vilket latinskt typsnitt med komplett teckenuppsättning gillar du bäst? När du har tagit bort alla de typsnitt som inte har rätt tecken för att kunna skriva isländska, danska, tjeckiska, samiska etc., ja, då är du ner på ganska få typsnitt. Det är så här vi typsnittstecknare fortsätter tjäna pengar.

Det här inlägget postades i Bokstäver, Fontteknik, Typsnitt. Bokmärk permalänken.